Savannah


Denna ras har fascinerat människor i snart 30 år. Det är kanske inte så svårt att förstå varför. Den har många egenskaper som gör den unik. En katt som agerar som en hund i många avseenden, är fläckig som en leopard och dessutom gillar att bada... 

Savannahkatten är en lång slank katt med distinkta mörka fläckar. Det är en från början en hybrid, alltså en ras som avlades fram som en korsning mellan en ordinär tamkatt och en afrikansk serval. Den är till utseendet väldigt lik den afrikanska servalen, men är mindre till växten. Den är tillgiven och utåtriktad, med exceptionellt lång hals, långa ben, höga öron samt svans av medellängd eller kortare. Katterna är både ovanliga och vackra, med ett utseende som oftast för tankarna till de större fläckiga kattdjuren på den afrikanska kontinenten. En Savannah är en graciös katt. Den rör sig smidigt och har förutom sin snabbhet och vighet okså en mycket spänstig kropp. Ett skutt från stillastående kan ta den två meter upp ifall det skulle krävas, något som den är ganska ensam om bland tamkatter.

Den första kända Savannahn föddes 1986, när en kvinnlig tamkatt födde en kattunge fallen efter en afrikansk Serval. Denna F1 (första generationen efter serval)  ovanliga kattunge hade både drag av tamkatt och Serval. Både kattungen och rasen fick namnet "Savannah". Patrick Kelly hörde talas om den nya katthybriden och beslutade att han ville försöka utveckla en ny ras. Han övertalade en uppfödare, Joyce Sroufe, att tillsammans med honom försöka avla fram en ny kattras. Tillsammans skrev de den ursprungliga TICA Breed Standard. TICA accepterade Savannah för registrering så sent som 2001. Savannahn accepterades slutligen för att kunna tävla och nå Championship status inom TICA år 2012. Rasen är ännu inte godkänd av Sverak.

En av de mest fantastiska egenskaperna hos en Savannah är dess märkliga personlighet. Det är en mycket nyfiken och synnerligen bestämd katt som söker nya äventyr vid varje givet tillfälle. Det är en oftast mycket aktiv katt, som behöver en hel del stimulans dagligen, antingen med sin mänskliga familj eller med ett annat husdjur. Det är också en mycket lojal katt som binder starkt med sin mänskliga familj. Den kommer att visa tillgivenhet på sina egna villkor, ofta genom att hälsa familjemedlemmar redan vid ytter dörren, följa efter dem runt huset och stångas och ge små kärleksbett ända tills den känner att kärleken är besvarad och bevisad. Många Savannahs älskar också att leka i vatten. De kan ganska enkelt tränas att gå i koppel med sele, gå på toaletten och de allra flesta älskar dessutom att spela spel som innebär att hämta saker.

Savannah är en unik och fantastisk katt. De flesta människor som äger eller har träffat dem kommer att säga att de aldrig har träffat en katt som dem förut och blir som regel mycket förtjusta i dem. En Savannah passar säkert inte för alla, men för dem som söker ett unikt husdjur och en livslång följeslagare passar en Savannah alldeles utmärkt. Livslång förresten, medelåldern på dem har hittills varit cirka 20 år. Ett ovanligt långt liv för en katt.

En Savannah har många egenskaper som gör att den sticker ut i jämförelse med övriga kattraser. Den kanske mest uppenbara är de stora, höga öron som är något inställda och allt enligt rasstandarden placerade ovanpå huvudet. Detta och andra särdrag ger den en exotisk look helt olik de flesta andra raser. Kroppen på en Savannah är mycket lång och benen likaså, bakbenen som regel dessutom något högre än frambenen. Detta bidrar till att skapa en falsk bild av en mycket stor eller tung katt, men i verkligheten har de flesta Savannahs bara storleken hos en ovanligt stor tamkatt, och väger dessutom som regel mindre än en annan katt av liknande storlek. Den har också en mycket lång hals och en relativt kort, tjock svans.

Savannahs förekommer i ett flertal färgvariationer, den allra vanligaste och mest eftersökta är Brown Spotted Tabby (BST) Det finns också Silver Spotted Tabby (SST) Black (Melanistic), med icke synliga teckningar, samt (Smoke) Smoke coloured Savannahs är svarta liksom melanistic, men har vit underpäls som gör att deras teckning är synlig på ett annat sätt än hos de svarta. Dessa är färger godkända av Tica, men det förekommer även andra, oönskade variationer.

Källa: www.tica.org

Bilder: Serval, Källa: Wikipedia

De första tre generationerna som följer av Serval x Inrikes katt anses vara "Foundation Savannahs". Savannah F1 är den första generationen, korsning mellan Serval och tamkatt. En F2 är den andra generationen (avkomma till F1 och en tamkatt). F3 är den tredje generationen (avkomma till F2 och en tamkatt.)

Savannahkatten är inte en fullt erkänd kattras före den har tre generationer av Savannahkatt till förfäder i sin stamtavla.

En SBT Savannahkatt måste dessutom vara till och med fyra generationer bort från sin afrikanska förfader - Servalen.

De servaler, från vilka Savannahkatter härstammar är framavlade, är födda och uppvuxna i fångenskap och inte i frihet.

Ofta har dessa servaler i sin tur levt i generationer med människor. Savannahkatter finns inte i vilt tillstånd!

Bild: Två unga servaler i en fransk djurpark. Källa: Wikipedia

 Savannahkatter är födda hos och uppfödda av människor för människors sällskap - precis som de flesta hundraser! Ett exotiskt utseende på en hybridiserad huskatt tillåter ett vilt utseende - en fläckig tamkatt som ett säkert alternativ till att äga ett potentiellt farligt vilt djur. Detta minskar också efterfrågan på de vilda arterna, vilket gör att denna handel med vilda djur inte längre kan blomstra på samma vis som förut.


Vi är ett TICA registrerat katteri. Vi följer en strikt etisk kod.


Vi är godkända och har tillstånd av Länsstyrelsen, enligt paragraf 16 i djurskyddslagen (1988:534) att yrkesmässigt hålla, föda upp

och sälja katter från egen uppfödning i befintlig fastighet.


Kontakt: e-post: alexandus@savannahsweden.se


Uppdaterad: 2015-05-15