F.A.Q


Vanliga frågor (F.A.Q)


Fråga:

- Vad är priset för en savannah kattunge?


Svar:

- En sällskapskatt (ej fertil katt)  F:5,6,7 och 8 generation är prissatt från cirka 15 000 SEK, medan däremot en katt för avel kan kosta från cirka 20 000. Dock är det bara ett exempel! Vi prissätter varje kattunge individuellt.


De pengar som kommer in från försäljning av kattungar går oavkortat tillbaka till katternas omkostnader. För oss är uppfödningen ett sätt att leva helt enkelt.


Fråga:

Hej. Har ni savannah F1 och F2?


Svar:

- Tyvärr har vi varken F1 eller F2, alltså första generationens Savannahs. Dessa är inte tillåtna i Sverige. Här är det förbud mot Savannahs från tidigare generationer...

Den tidigaste generation av Savannah som är tillåten är fyra generationer ifrån Serval. Parning med Afrikansk Serval + Domestic katt ger första generationen av savannah (F1) för rasen. Alla generationer är därefter efterföljande parning av en Savannah. Alltså fyra generationer efter parningen med serval, med andra ord generation F5 är den tidigaste tillåtna generationen av savannah i Sverige.


Fråga:

Vad är skillnaden på F: 6, 7 och 8 generationen?


Svar:

F6 innebär sjätte generationen från serval osv. sjunde, åttonde... Det finns inga markanta skillnader varken i beteende eller storlek.


Fråga:

- Hur stora blir de? Hur mycket väger de?


Svar:

- En av de vanligaste föreställningarna om Savannahs är att de är enorma. Amerikanska Savannahs syns ofta på Youtube och på bilder. De är som regel från generation F1, alltså första generationens Savannahs. Dessa är inte tillåtna i Sverige. Här är det förbud mot Savannahs från tidigare generationer som du redan vet.


Visst, Savannahs är generellt sett något större än andra raser. Dock storleken på Savannahs varierar ganska mycket än, då de är en relativt ny ras. Från en och samma kull så kan det finnas en som kanske väger 5 kg och en annan som väger 12 kg. Man kan heller inte säga att om föräldrarna är stora så kommer kattungarna att bli det. Honor kan vara lika stora och ibland till och med större än hanarna. Ingen uppfödare kan någonsin garantera storleken, men vi kan där emot säga vad vi tror och anser.


Kännetecknet för savannah är att de är slanka, graciösa med långa ben. Så mycket av deras storlek utgörs inte av vikten. De blir sällan särskilt kraftiga eftersom de är väldigt aktiva katter. Vikten kan variera från 4- 14 kg.


Fråga:

- Hur fungerar de med andra katter/djur/ barn?


Svar:

- Savannahs är nyfikna och väldigt aktiva och sociala katter. De trivs oftast bäst i sällskap med andra djur eller med människor. En del är solitära, men som alltid är det en fråga om hur katten är som individ, och det här är verkligen en katt med egen personlighet. De har ett starkt psyke och mycket känslor som de gärna kommunicerar intensivt med sina närmaste via hela sitt register. De leker gärna med främlingar via en leksak, men låter sig inte alltid klappas av någon de inte känner eller litar på.


De är företagsamma och lämnar sällan saker och ting oprövade. Det finns sällan hyllor och skåp de inte klättrar till, dörrar de inte försöker öppna eller saker i omgivningen som de inte leker med. Det är inte ovanligt att de gillar vatten och en del av dem blir mer än gärna ditt sällskap i duschen. De har lätt för att lära och verkar tycka om att visa sina talanger. Våra kissar är dessutom väl socialiserade efter dagligt umgänge med andra katter, barn och hundar.


I övrigt rekommenderar vi att man innan ett köp av Savannahs ser till att kattsäkra sitt hem. Lite grann som man tänker sig att man planerar för ett besök av mindre barn. Dock brukar det gå snabbt att lära dem att busa och klösa på "rätt" ställen. Det lönar sig alltid att ha ett riktigt bra klöseri.


Fråga:

- Vi bor ute på landet och jag undrar om de gillar att vara ute? Går de i koppel eller har man dem lösa?  Funkar de m hund o andra kattraser?

Är de läraktiga?


Svar:

- De trivs alldeles utmärkt utomhus. Man bör inte ha dem lösa för deras egen säkerhet, eftersom de är mycket nyfikna och oftast helt orädda. Koppel eller en genomtänkt kattgård eller balkong fungerar bra. De fungerar generellt ganska bra med andra raser eftersom de är mycket sociala djur. De är också ganska läraktiga.


Fråga:

-  Jag har hört att svenska Savannah katter är ungefär som bengaler i storlek, stämmer detta?


Svar:

- Nu har ju inte vi Bengaler, så jag kan tyvärr inte avgöra det korrekt. Såklart är det inte enorma katter vi har, även om de är större än genomsnittet. De riktigt stora Savannahkatterna är inte tillåtna i Sverige enligt gällande lagstiftning. Men vår strävan är att de ska hålla den rastypiska storleken och utseendet, vilket automatiskt gör att de ser ganska stora ut - delvis på grund av deras långa ben, men också på grund av att de "de facto" kan bli avsevärt större än en vanlig katt.


Fråga:

- Lynne & vara själv hemma?


Svar:

- Savannahs är ju väldigt sociala, de ska gärna vara med på allt man gör och observera/hjälpa till. Alla vi har älskar att gosa och somna i knät är det bästa som finns. Men självklart finns det olika individer och alla tycker till exempel inte om att bli burna. Men sen är det ju mycket upp till vad man lär sin savannah, då de är väldigt läraktiga. Som sagt så beror det på individen i sig, vissa klarar sig under tiden man är på jobbet. Men det är ju att föredra att man antingen har något annat djur, barn eller i så fall köper två, så att kissen har sällskap när man är på jobbet.


Fråga:

- Hur fungerar en savannahkatt som går fritt ute?


Svar:

- Tyvärr kan jag inte svara på det. Vi säljer inte savannah som utekatter så att ha hane/hona som innekatt är ju att föredra. Men det är bra om man tar koppelpromenader, de älskar som sagt att vara med på familjeaktiviteter. Sen kan man ju också bygga en inhägnad balkong om man till exempel bor i lägenhet, så möjligheterna är näst intill oändliga med lite kreativitet.


Fråga:

- Hur är deras lynne?


Svar: 

- De är mycket aktiva och nyfikna. De kräver alltså ganska mycket stimulans för att inte bli irriterade eller deprimerade. Men normalt sett så är de både glada och lekfulla, vansinnigt tillgivna sina ägare och generellt  mer reserverade mot främlingar. Och man får se till så att man har sitt hem kattsäkrat. De kan öppna det mesta, och vill gärna utforska precis allt... Det påstås att de liknar hundar i en hel del avseenden. Det är ett påstående som jag till viss del kan skriva under på. De är trogna, mycket läraktiga, och har inget emot vatten bland annat...


Fråga:

- Vad är det för skillnad mellan generationerna F1-f5?


Svar:

- F1 innebär första generationen från serval osv andre, tredje.... Skillnaderna är både i beteende, storlek och pris. I Sverige är det fyra generationer från vild som är den första lagliga generationen av savannahcat. Du kan läsa mer: http://en.wikipedia.org/wiki/Savannah_(cat)


Fråga:

- Vad innebär bokstaver ABC och SBT i stamtavla?


Svar:

- B- registrerade Savannahkatter innebär att båda föräldrarna är Savannahs, men att en morförälder/farförälder är av annan ras.

C-registrerade Savannahkatter innebär att både föräldrar och alla farföräldrar/morföräldrar är Savannahkatter.

*SBT registrerade Savannahkatter parades åtminstone de senaste tre generationerna uteslutande med Savannahkatter.

Läs mer : http://www.savannahcatbreed.com/a-b-c-sbt-


Fråga:

- Hur går det till om man vill boka en?


Svar:

- Först så måste en köpare bli godkänd från oss, det är ju våra "bebisar" det gäller, och vi gör vårt bästa för att försäkra oss om att de kommer till ansvarsfulla och kärleksfulla familjer.


Innan man köper en savannah så får man självklart först tinga kissen, och vid tingning förekommer en del varianter, vissa betalar hela summan, andra halva. Men vid en tingning betalar man i vilket fall som helst aldrig mindre än 15% av priset för kattungen (skulle man ångra sig får man tillbaka allt utöver de 15%).


Fråga:

- I have read some litterature about Savannahs, and I wonder, will the wild or aggressive caracter still exist in F5-6


Svar:

- Våra katter är ju av de högre generationerna, alltså efter F4. De är alltså relativt mycket "katt" i dem. De uppvisar inga aggresiva tendenser eller beteenden. De uppvisar däremot en hel del särdrag som kan återkopplas till de icke domesticerade förfäderna. Dessa särdrag är unika för kattrasen som sådan och återfinns aldrig hos en tamkatt.


Fråga:

- Hur är det med deras hälsa?


Svar:

-  Savannah är en så längre en "frisk" kattras. Sedan beror resten på andra faktorer som kan påverka kattens hälsa, till exempel miljön och hur ägaren sköter sin katt.

 

Fråga:

- Är det regelbundna veterinärbesök som gäller?


Svar:

- Ja, det är ju precis som hos vilken raskatt/huskatt som helst på den fronten, de ska vaccineras, avmaskas o.s.v. Som regel ett årligt besök hos veterinär.


Fråga:

- Hur är deras temperament, har inga barn, men har möbler...


Svar:

- De är sällskapsdjur, de mår inte bra av att bli lämnade ensamma i alltför långa stunder. Den frågan beror också mycket på hur djuret har det. Har du inte utrustat ditt hem med kattleksaker/kattmöbler som den kan leka på/med så utsätter du katten för att inte ha något annat val än att använda dina möbler, och det den själv kan "uppfinna" som lekredskap. Inte att rekommendera :)


Fråga:

- Jag bor i en lägenhet, skulle en Savannah trivas. Som jag förstår så är dom mycket nyfikna ?


Svar:

- Ja, en Savannah skulle kunna trivas mycket väl i en lägenhet med de rätta förutsättningarna. 


Fråga:

- När är kattungarna leveransklara?


Svar:

- När man använder sig av tidig kastrering så är de leveransklara något senare än de vanligt förekommande 12 veckorna, alltså vid ca 14 veckors ålder.


Fråga:

- Tidigare sa man att om man kastrerar hankatter tidigt, så blir de småväxta. Har man ändrat sig på den punkten?


Svar:

Att tidig kastrering hämmar tillväxten finns det inga belägg för. Den extra muskelmassa som fertila hankatter utvecklar p.g.a. att under en längre period producera könshormoner försvinner vid kastrering oavsett hur länge man väntar. 

Fråga:

Hur gamla ska katter vara innan de kastreras?

Svar:

Enligt Svenska Veterinärförbundets smådjurssektions riktlinjer, är ingreppet lämpligt från fyra månaders ålder.

Vid behov eventuellt till och med tidigare än så.

Att kastrera katter som inte ska användas i avel är en väldigt viktig åtgärd för att minska antal oönskade katter. 


Fråga:

Kan jag köpa till sällskap en okastrerad savannah från er?


Svar:

Vi har haft liknande diskussioner förut. De är inte ovanliga, även om de inte förekommer varje vecka eller ens varje månad. Vi är därför ganska övertygade över att vi i våra rekommendationer har goda grunder, både vetenskapliga, rent empiriska, och sist men inte minst känslomässiga... En fertil Savannah innebär väldigt mycket jobb, då honor liksom hanar markerar redan i tidig ålder och troligtvis inte kommer sluta när de väl påbörjat detta.


Ni får i princip hem ett barn, en liten söt, glad och älskansvärd baby. Ni kommer att bli centrum i hens värld och hen kommer att lita på er och älska er fullständigt kravlöst. Tiden går och den lilla kissen växer och blir så småningom könsmogen. Hela hens natur är präglad av naturliga drifter, obromsade och lika svåra att förändra som naturen själv.


Men allteftersom tiden går, och ni tvingas inse att den dyra soffan måste kasseras i maj, sängen bör kanske bytas efter semestern, nya gardiner varannan månad, kläder och mattor blir förbrukningsvaror. Där någonstans, mitt emellan soffan och det tredje paret jeans kanske man inte älskar den lilla kissen lika kravlöst som den själv älskar dig. Det är ofta i samband med den typen av irritation som den fortfarande lika älskansvärda kissen kanske stängs ute från ett av rummen, eller två... Man kanske inte längre ägnar kissen den tid hen behöver, den kärlek som hen efter månader i människors närvaro har lärt sig att förvänta och älska. Kanske undrar kissen de där första veckorna i det egna rummet, kanske saknar hen den goda maten som bjöds förut. Kanske älskar hen fortfarande lika mycket, och kanske förstår hen till och med att något är fel. Men vad är felet, och vems undrar nog den lilla kissen.


Vi har personlig erfarenhet av djur som råkat ut för människor som inte kan hantera dem, och av okunnighet eller brist på respekt handskas med dem på ett olämpligt sätt. Vi har sett hur oälskade katter och hundar har vanvårdats, hur de lider och hur lång tid som krävs för att få dem att återigen kunna och våga lita på människor. Vi vill inte att våra katter och hundar ska ens riskera att behöva möta ett sådant öde. Därför tar vi hand om våra djur på ett sätt som gör att vi är övertygade om att de kommer att få vara älskade och att få älska i retur. Vi tar ett ansvar för våra djur och vi gör det av kärlek till dem. Vi kan inte fullt ut förmedla den kärleken till er på annat sätt än så här... Vi vill att våra djur ska få livslånga hem. Vi väljer att sälja dem kastrerade/steriliserade just därför.Fråga:

- Hur är intresset för rasen, och får ni uppfödningen att gå ihop?


Svar:


- Kärleken till rasen är en viktig del av den drivkraft gör det möjligt för oss att utveckla vår uppfödning. Det går så klart åt mycket pengar och är inte alla gånger så lätt att få allt att gå ihop. Så enkelt är det inte och det kräver även all tid vi har. Det är en livsstil mer än något annat.


Defekta katter och katter med dåliga livsförhållanden har vi märkt av tidigare i trenderna kring bengalkatter och deras uppfödning. Människor tror att de kan tjäna enkla pengar på stackars djur utan någon som helst kunskap om vad det innebär och vad det kostar i tid samt vilken arbetsinsats det kräver. Så därför har vi utvecklat en ganska hård policy vid försäljning av just våra kattungar/katter.


Däri ligger allt som vi kan och förmår göra för att undvika dåliga livsförhållanden för dem. Vi ger även en kort utbildning i passande mat och skötsel för våra katter. Något som vi på sikt hoppas kunna utveckla till en handbok.

Tack för att du följer oss. Du får gärna höra av dig om du känner att du vill och kan bidra i vårt arbete för Savannahs eller om du har ytterligare frågor.


Fråga:

- Hej! Jag har planerat att skaffa katt ett tag och är väldigt intresserad av att skaffa en savannahkattunge.

Nu är det så att jag bor i en lägenhet på 39 kvadratmeter (liten tvåa) i stadsmiljö.

Lägenheten i sig är väldigt öppen med stora ytor, det finns mycket potential för krypin och spännande utkiksposter,

det jag undrar är hur ni ställer er till att släppa iväg kattungar till lägenheter utan möjlighet till daglig utetid.


Svar:

- Det går alldeles utmärkt att ha en savannah i en lägenhet, och i en liten lägenhet.  Man kan alltid erbjuda mycket aktivering på liten yta ifall man bara planerar ordentligt. En savannah är ju en ganska aktiv katt, och kan man arrangera klättermöjligheter i form av väggfasta hyllor och kanske något klätterträd här och där, för att förse kissen med ytor att vistas på utöver själva golvytan så får man en ganska nöjd savannah. Skulle man sedan ha en balkong eller en uteplats, så går det alldeles utmärkt att näta in den så att kissen får daglig tillgång till att vistas ute, utöver de promenader man vanligtvis tar. Utevistelse är alltid en möjlighet, inget tillval.


Fråga:

- Skulle man komma och hälsa på er nån gång i framtiden? Var finns ni?


Svar:

- Hjärtligt välkomna! Vi behöver få veta om det i förväg förstås, så ni får gärna börja planera för och avtala en eller ett par möjliga tider med oss.

Vi finns i Nissafors. Ett litet samhälle längsmed Rv 26 (Nissastigen) Ungefär halvvägs mellan Jönköping och Halmstad.


Fråga:

- Vilken sorts mat ska man ge (vanlig kattmat eller något annat)?


Svar:

- Vi matar våra med Barf (Biologiskt Anpassat Rå Foder)


Fråga:

- Vilken genomsnittlig livslängd har katterna?


Svar:

- Savannah är din vän för ett antal år, den genomsnittliga livslängden ligger på 18 år ungefär.


Fråga:

- Fodervärd?


Svar:

- Fodervärd till en fertil Savannah innebär väldigt mycket jobb, då honor liksom hanar markerar redan i tidig ålder och troligtvis inte kommer sluta när de väl påbörjat detta.


Har man en fertil Savannah så är det svårt att ha dem som sällskapsdjur och hela huset måste därför vara anpassat. Då de markerar överallt, väggar som tak, möbler som sängar, allt ska lukta dem! Det är heller inget som är lätt att lära dem att sluta med då det kommer naturligt med fertiliteten. Sen är Savannahs en väldigt ny och än så länge frisk ras som vi gör vårt bästa för att bevara frisk, så det känns därför tryggare för oss att släppa dem till redan anpassade hem.


Fodervärd till en ej fertil Savannah:  Vi har inga planer för det i nuläget, men vi kan komma att få framtida behov. Men du får gärna berätta lite grann om dig och ditt intresse för rasen. Vad har du att erbjuda åt en av våra savannahs.


Fråga:

- Köpa från er en Savannah för avel?


Svar:

- Vi säljer enbart Savannahs till avel åt uppfödare som vi är bekanta med. Till uppfödare som vi anser utför ett gott arbete med att hålla rasen frisk och sund, och i harmoni med våra egna avelsprogram. En fertil Savannah innebär väldigt mycket jobb, då honor som hanar markerar i tidig ålder och troligtvis inte kommer sluta när de väl påbörjat.


Fråga:

- Undrar om ni har nån omplacerings Savannah?


Svar:

- Vi har i nuläget inga Savannahs för omplacering, och det gläder oss att vi har lyckats så bra med att få kärleksfulla hem åt dem. Så tyvärr måste vi göra dig besviken på den punkten.


Fråga:

Vad är skillnaden på Bengal och Savannah?


Svar:

En Savannah katt är en korsning mellan en tamkatt och serval. Serval (Leptailurus serval) är ett mellanstort afrikanskt kattdjur. Bengalen är en korsning mellan en tamkatt och den asiatiska leopard katten (Prionailurus bengalensis) ett litet kattdjur som lever i Asien.


Bengal: " Bengalen har en medellång, slank muskulös kropp och kraftiga ben med stora, runda tassar. Svansen kraftig med rundad svanstipp.

Huvudet är kort med en bred kil och rundade former och den har stora morrhårskuddar och höga kindben. De brett placerade öronen är breda vid basen och har rundade spetsar. Ögonen är stora, uttrycksfulla och aktiva." http://www.sverak.se/kattraser/bengal/


Savannah: "The overall impression of the Savannah is a tall lean graceful cat with striking dark spots and other bold markings on a background color of any shade of brown, silver, black or black smoke. The Savannah cat is a domestic breed which closely resembles its ancestral source the African Serval, but is smaller in stature. Affectionate and outgoing, with exceptionally long neck, legs, and tall ears, as well as a medium length tail, the Savannah is both unusual and beautiful. The Savannah is also an exceptionally graceful, wellbalanced cat with striking color and pattern."  http://tica.org/pdf/publications/standards/sv.pdf


- Förfrågningar där savannah katter avses släppas fritt, utan tillsyn:


Vi uppskattar att det är många som fastnat för just savannah katter, det är alldeles riktigt en underbar ras, aktiva, sociala och mycket vänskapliga.

Dessvärre har vi ganska många förfrågningar där savannah katter avses släppas fritt, utan tillsyn. Vi säljer INTE våra savannahs till dessa hem oavsett hur bra de i övrigt verkar vara, om katterna får vara frigående, utan tillsyn.

Igår fick jag ett mail som gjorde mig väldig ledsen igen. Det var ett bra hem med mycket kärlek men deras katter fick gå fritt i ett väldigt litet samhälle. Familjen fick tidigare inte köpa katt från oss just på grund av ovan nämnda anledning och valde då att köpa en savannah hos annan uppfödare. Den savannah katten levde ca ett år och avled efter att ha sprungit ut framför en långtradare. Mitt hjärta gråter varje gång jag får höra om ett liv som slocknat på det sättet och alldeles i onödan.

Jag brukar som exempel på mitt/vårt sätt att resonera vad gäller fritt gående katter jämföra dem med hundar. Enbart en generation eller två tillbaka var det alls ingen ovanlighet, i alla fall i mindre samhällen, med kringströvande hundar. Numera är det en otänkbarhet att man släpper sina hundar och låter dem gå fritt, utan tillsyn. Vi älskar våra katter och vill gärna höja deras status, få samhället att acceptera att katter är individer på samma sätt som hundar och därmed bör värnas och vårdas på ett liknande sätt. För oss är katterna familj och värdefulla och älskade på samma sätt som våra hundar. Om savannahs är tama eller domesticerade är en fråga av mer filosofisk art, men just däri ligger kanske fascinationen för savannah som ras.

Desutom är savannahs utomordentliga jägare, med en extremt stark jaktinstinkt. Preis som övriga kattdjur är de några av naturens främsta jägare och har alltså oftast både vilja, instikt och förmåga att fälla ett stort antal byten. Detta är något som vi inte vill bidra till, då vi värnar både om katterna samt övriga mindre djur (fåglar, gnagare, harungar, kaniner, rådjurskid) i vår natur. Dessa är katternas naturliga bytesdjur. Därför rekommenderar vi inte att man har savannahs som utekatter, d.v.s. fritt gående utan tillsyn.

Savannahs är dessutom generellt orädda katter. De saknar helt rädsla för t.ex. bilar och hundar. De är också mycket nyfikna djur och skulle lätt kunna frestas att ge sig iväg för långt och därmed lätt råka ut för både faror och olyckor.

Vi rekommenderar en utegård, en nätad balkong, altan eller liknande och gärna koppelpromenader som komplement. I vilket fall som helst vill vi undvika fritt gående savannahs utan tillsyn.


Vi är ett TICA registrerat katteri och vi följer en strikt etisk kod .


Vi är godkända och har tillstånd av Länsstyrelsen, enligt paragraf 16 i djurskyddslagen (1988:534) att yrkesmässigt hålla, föda upp

och sälja katter från egen uppfödning i befintlig fastighet.


Kontakt:               e-post:alexandus@savannahsweden.se


Uppdaterad 2018-01-30


Copyright © 2013-2020 SavannahSweden, All rights reserved.